چطور یک برنامهریزی بازاریابی موثر داشته باشید؟!
چطور یک برنامه تبلیغات و بازاریابی موثر داشته باشید؟!
گامبهگام ساده و بسیار کاربردی
[ ویژه مدیران و صاحبان کسب و کارهای نوپا و متوسط ]
داشتن یک برنامه هدفمند و نقشه راه به شما کمک میکند بتوانید روی گامها و فعالیتهایی که بیشترین اثربخشی را برای کسبوکارتان دارد تمرکز کنید. و با توجه به اهداف و منابع و شرایط منحصر به فرد کسبوکارتان، بهینهترین و مناسب ترین مسیر را انتخاب کنید و گامهایتان را در جهت مستقیم رسیدن به هدف بردارید.
یکی از مهمترین گامهای ضروری برای رشد هر کسبوکاری، بازاریابی موثر و هدفمند است. بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار تمام تمرکزشان را روی ساختن یک محصول بسیار خوب میگذارند و از اهمیت و نقش مارکتینگ و بازاریابی در رشد کسبوکارشان غافل میشوند یا شاید دلیل اصلی غافل شدنشان ترس از کمبود آگاهی در این حوزه و یا بودجه باشد. در حالیکه بازاریابی فقط مخصوص شرکت های بزرگ با بودجه های بالا نیست.
هر کسب و کاری که محصول یا خدمتی برای عرضه کردن دارد میتواند متناسب با شرایط، بودجه و اهدافش، با داشتن و اجرای گام های یک برنامه بازاریابی مختصر، کسب و کارش را در مسیر رشد هدایت کند هر چند آهسته ولی پیوسته.
در ادامه مراحل کلی تعيين استراتژي برای یک کسب و کار را، فارغ از اندازه و حوزه ی کار ، توضیح میدهیم که با پاسخ به سوالات هر بخش در انتها دیدی کلی درباره کسب و کارتان از جنبه های مختلف به دست می آورید که این دید جامع به شما کمک میکند تا در مسیر صحیح گام های مناسب بردارید.
مرحله اول : تحليل وضعيت و شرايط فعلي
-مزيت رقابتي شما نسبت به رقبايتان چيست؟
سوال واضح است شما چه چیزی دارید که رقبایتان ندارند.این مزیت میتواند ارزش هایی چون خلاقیت، مهارت؛کیفیت و سرعت در انجام کار باشد یا حتی روابط عمومی بالا و لینک های با ارزش
– بهترين بستر براي ايجاد پايگاه های اصلي در فضاي آنلاین كدام است ؟
هر یک از بسترها و ابزارهای موجود در فضای آنلاین مزایا و معایب خودشان را دارند و هر یک در شرایط مختلف میتوانند نقش بهترین و مناسب ترین گزینه یا کم فایده ترین را ایفا کنند. انتخاب هر یک از این ابزارها با توجه به اهداف، جامعه ی مخاطب ، بودجه شما به عنوان مدیر یا صاحب کسبوکار و … انتخاب میشوند.
مانند : وب سایت ، ایجاد فروشگاه آنلاین در دیگر سایت ها ، شبکه های اجتماعی اینستاگرام ، لینکداین، تلگرام و …
مرحله دوم : تعيين اهداف كوتاه مدت و بلند مدت
در اين مرحله اهداف كوتاهمدت و بلندمدت كسب و كار شما براي تعيين استراتژي مورد بررسي قرار ميگيرد
- به چه اهدافي ميخواهيد دست يابيد؟
- آيا ميخواهيد تعداد مشتريانتان بيشتر شود ؟
- آيا ميخواهيد مشتريان محدود ولي با سود بالا جذب كنيد ؟
- آیا میخواهید برند کسب و کارتان را افراد به خاطر بسپارند ؟
در نظر داشته باشید اهداف شما هر چه که هست باید چهار فاکتور SMART را داشته باشد.
- مشخص باشد
- یعنی قابل اندازه گیری باشد
قابل دستیابی باشد : یعنی فانتزی و رویایی تعیین هدف نکنید - زمان مشخص داشته باشد : یعنی فروش 50 میلیون در یک ماه . در غیر اینصورت ممکن است به جای یک ماه یکسال وقت بگذارید
مرحله سوم : تعيين جامعه مخاطب و هدف كسب و كار
در اين مرحله بر اساس اهداف كسب و كار بررسي ميكنيم با چه افرادي نياز به برقراري ارتباط داريم؟
- با مشتریان فعلی ؟
- با مشتریان بالقوه؟
- با افرادی که برای محصول در اینترنت جستجو میکنند؟
مشتريان شما چه كساني هستند و چه رفتار، علايق و دغدغه هايي دارند؟
این یکی از کلیدی ترین بخش هایی ست که بسیای از مدیران و صاحبان کسب و کارهای موفق بصورت اتومات در ذهنشان به آن توجه میکنند. مدیران موفق میدانند که چگونه و با چه لحنی با مشتری بالقوه صحبت کنند و با توجه به شناختی که از ارزش ها و نیازهای وی دارند میدانند با تاکید روی چه مواردی میتوانند فروش بهتری انجام دهند.
ما به این شناخت “تعریف پرسونا ” میگوییم و با تمرکز بر شناخت و تعریف دقیقتر پرسونا موثرترین و بهترین فعالیت ها را برای جذب مشتریان ایده آل بیشتر تعیین میکنیم
هنگامی که مخاطبان مورد نظر تعريف ميشوند، باید بهترین روش برای رسیدن و دستيابي به آنها شناسایی شود
برای مثال : وب سایت برای جذب مشتریان بالقوه ای که در اینترنت جستجو میکنند
ایسنتاگرام : برای حفظ ارتباط با مشتریان فعلی و اعتمادسازی برای جذب مشتریان جدید
مرحله چهارم : ارزيابي بودجه مالي و زماني اختصاص داده شده
بررسي اينكه چه ميزان بودجه مالي و زماني براي توسعه استراتژي بازاريابي در نظر گرفته اید و با توجه به آن بهترين راهكار چيست ؟
- میزان زمانی که می توانید برای پیاده سازی و مدیریت بازاریابی خود اختصاص دهید چه قدر است؟
- ميزان بودجه مالي كه براي فعاليت هاي بازاريابي خود در نظر گرفته ايد چه قدر است؟
- دانش شما یا فرد مورد نظر در حوزه تبلیغات و بازاریابی موثر چقدر است ؟
- چه ميزان نيرو ساعت براي رسيدن به اهداف تعيين شده مورد نياز است ؟
فارغ از میزان تخصص و آگاهی تان نسبت به اقدامات بازاریابی در فضای آنلاین ، بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار ترجیح میدهند زمانشان را برای کارهای مهمتری بگذارند و فعالیت های بازایابی و تبلیغاتشان را برون سپاری کنند. بنابراین باید به این نکته توجه داشته باشید چه کسی قرار است اجرا و مدیریت صحیح این فعالیت ها را برعهده داشته باشد. آیا فرد جدیدی میخواهید استخدام کنید یا از یکی از نیروهای شرکت استفاده کنید یا کلا پروژه را برون سپاری کنید . در نهایت این فرد برای انجام فعالبت های مربوط با توجه به تخصصی که دارد چند ساعت در روز باید برای این کار زمان بگذارد؟
مرحله پایانی : بهترين راهكار را انتخاب و اجرا نماييد
حالا میتوانید با توجه به پاسخ هایی که به سوالات فوق داده اید مشخص کنید که در بازه های زمانی کوتاه مدت و بلند مدت از چه ابزارهایی و در چه عمقی استفاده کنید.
Tags In

سلام. الهــام کاظمی هستم استراتژیست و مشاور کسبوکار. دراین وبسایت مطالبی را با شما به اشتراک میگذارم که عملکرد فرآیندهای سیستم کسبوکارتان را بهبود میبخشد.